06-05-2013 10:06 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Twee Zwitserse vliegers zijn begonnen aan een bijzondere tocht: met een zonnevliegtuig bezoeken ze verschillende steden, om daar het debat over zonne-energie een impuls te geven.

De pioniers zijn met de Solar Impulse in de Amerikaanse stad Phoenix aangekomen. Het zonnevliegtuig heeft vier elektromotoren die door 12.000 zonnecellen worden opgeladen. De zonnecellen zijn geplaatst op vleugels die groter zijn dan die van een Boeing 747 - maar de Solar Impulse weegt minder dan een personenauto. Omdat het een topsnelheid van zo’n 80 kilometer per uur heeft, kan het niet heel hoog vliegen.

Na Phoenix vliegt de Solar Impulse naar Dallas, Atlanta, St. Louis, Washington D.C. en New York. In elke plaats blijft het vliegtuig tien dagen en worden er bijeenkomsten georganiseerd. Dit is ook het belangrijkste doel van de makers Bertrand Piccard en Andre Borschberg: tijdens de bijeenkomsten moet het debat over zonne-energie een nieuwe dimensie worden gegeven.

“Verandering kan pas ontstaan als je vastgeroeste overtuigingen onderuithaalt. Door het organiseren van bijeenkomsten hopen we iedereen te motiveren om een energiepionier te worden: de grootste uitdaging waar de mensheid voor staat is het zoeken van innovatieve oplossingen voor het energieprobleem”, aldus de vliegers in een verklaring.

Foto: Solar Impulse