14-03-2012 20:41 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Hernieuwbare energie heeft in 2011 record na record gebroken. Cijfers van onderzoeksbureau Clean Edge tonen aan dat de markt voor duurzame energie in 2011 met 31 procent is gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor.

Tegen de moeilijke economische omstandigheden in groeide de globale markt voor zonne-energie, windenergie en biobrandstoffen van $188 mrd (€144 mrd) in 2010 naar $246 mrd (€188 mrd) in 2011. Clean Edge publiceerde deze cijfers gisteren in het rapport Clean Energy Trends 2012.

Geen erkenning

Ron Pernick, managing director van Clean Edge, vindt dat hernieuwbare energie weinig erkenning krijgt voor de snelle groei. Volgens hem gaat teveel aandacht uit naar een klein aantal negatieve voorbeelden. Zo is in de VS veel kritiek geuit op de overheidssteun voor de failliete zonnepanelenmaker Solyndra.

“De aanvallen [op de clean tech-industrie], geformuleerd in hapklare brokken en meer gericht op aandacht dan op juistheid, gaan voorbij aan het feit dat veel hernieuwbare energietechnologieën kostenconcurrerend worden,” zei Pernick bij de presentatie van het rapport.

“Deze technologieën staan centraal in de uitbreiding van de energiemarkten in China, Japan en Duitsland,” vervolgde hij, “en zijn een kritieke risicodekking tegen de volatiele prijzen van traditionele energie.”

Records

De studie van Clean Edge laten zien hoe verschillende duurzame energietechnologieën in 2011 records hebben gevestigd. Zo groeide de wereldwijde markt voor zonne-energie (met name PV) met 29 procent naar $71 mrd (€54 mrd) in 2011.

Belangrijkste oorzaak is de scherp gedaalde prijzen voor zonnepanelen, onder invloed van verbeterde technologie, schaalvoordelen en een resulterende overvloed van goedkope panelen uit China. Clean Edge verwacht dat de prijsdaling van 40 procent in 2011 dit jaar zal doorzetten.

Clean Edge becijfert ook dat de markt voor windenergie een recordhoogte bereikte van $72 mrd (€55 mrd), een stijging van 18 procent. In totaal werd er 41,6 GW aan nieuwe capaciteit geïnstalleerd, waarvan ruim 40 procent in China.

De markt in biobrandstof groeide tot $83 mrd (€64 mrd), ook een record. Het rapport tekende echter aan dat dit niet zozeer kwam door een volumestijging, maar vooral door de gestegen prijzen voor ethanol en biodiesel.

Bron: Clean Edge

Foto: Carlos Lorenzo