18-02-2016 18:24 | Door: Chris Thijssen

Eneco heeft de ambitie om tegen 2020 100.000 WarmteWinners te hebben geïnstalleerd. Gijs Diependaal van Eneco: “We willen er duizenden per jaar gaan wegzetten.”

Dat zegt de projectleider in een uitzending van DuurzaamBV Radio. Eneco ontwikkelde de WarmteWinner in samenwerking met Inventum. De compacte warmtepomp die op de bestaande cv-installatie is aan te sluiten, bespaart volgens de bedrijven tot 60 procent op het gasverbruik.

Een warmtepomp vervoert energie, die normaal gesproken door mechanische ventilatie naar buiten wordt afgevoerd, met een kleine temperatuursprong terug naar de radiatoren. Volgens Diependaal zijn conventionele warmtepompen ingewikkeld en groot.  

“Wij zijn op zoek gegaan naar een pomp die deze ingewikkeldheden niet heeft. Waardoor die klein en compact is, en voor heel veel mensen geschikt", zegt de projectleider. 

1,7 miljoen huishoudens

Volgens Diependaal zijn er in Nederland zo’n 1,7 miljoen huishoudens met mechanische ventilatie. In dit soort huizen levert de warmtepomp de meeste besparing op, naar schatting € 250 per jaar. In oudere huizen kan de WarmteWinner zolderlucht gebruiken, die vaak warm is door verlies van de ketel of een draaiende droger.  

De WarmteWinner is behalve gemakkelijk te plaatsen, ook betaalbaar, stelt Diependaal: “Er is een subsidie van € 1.000 beschikbaar. Wij willen de warmtepomp voor onder de € 2.000 installeren. Met de subsidieaftrek is die dus onder de € 1.000 geïnstalleerd.”

Eneco gaat de WarmteWinner vanaf zomer 2016 leveren. Volgens Diependaal hebben op het moment van de uitzending al 5.500 interesse getoond in de vorm van een vrijblijvende voorinschrijving. “We hebben grote ambities”, zegt hij. “Onze ambitie ligt voor 2020 op 100.000 geïnstalleerde WarmteWinners.”

Foto: Eneco (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)