23-02-2016 10:27 | Door: Thijs ten Brinck

In 2015 leverde Goldwind voor 7.800 megawatt aan windturbines. Daarmee stoot het Chinese bedrijf het Amerikaanse General Electric van de troon als grootste speler in de mondiale windturbinemarkt.  

China installeerde het afgelopen jaar 29 gigawatt aan windparken. Daarmee was het land goed voor ongeveer de helft van het wereldwijd toegevoegde windvermogen in 2015.

5 Chinese fabrikanten in de top 10

“Het is niet direct verassend dat een Chinese producent de lijst aanvoert in een jaar dat het thuisland zo’n groot aandeel had in de wereldwijde windenergiemarkt”, zegt Amy Grace, hoofd windonderzoek bij marktonderzoeker Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

“Verrassender is de dominantie van Goldwind op zijn thuismarkt.”

In China was 27 procent van alle geïnstalleerde windmolens in 2015 een Goldwind-turbine. Vier andere Chinese producenten haalden wel de top tien maar op gepaste afstand van de gevestigde Amerikaanse en Europese merken.

Het Deense Vestas staat met ruim 7 gigawatt op plaats twee, gevolgd door GE uit de VS. Ondanks de daling op de ranglijst produceerde General Electric wel 700 megawatt aan geïnstalleerd vermogen meer dan een jaar eerder.

Van de top 10 daalde alleen bij de Duitse fabrikanten Siemens en Enercon het productievolume ten opzichte van 2014. Siemens voerde wel de ranglijst voor de offshore markt aan.

Bron: BNEF | Foto: BNEF (footer), Steve Wilson, via WikiMedia Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)