24-02-2016 09:15 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse bedrijf Kubo, producent van kassen voor de tuinbouw, levert in Oman een enorme glazen kas voor de oliewinning. Een zonnecentrale helpt de olie eenvoudig uit de grond te halen.

Kubo werkt met de Amerikaanse start-up GlassPoint, het Brits-Nederlandse olieconcern Shell en het lokale oliebedrijf PDO aan een zonnecentrale van 1 gigawatt.

Kubo houdt rekening met vervolgklussen

Kubo levert een speciale tuinbouwkas, om het project te beschermen tegen stof en zandstormen.

Onder de glazen panelen van de kas komen spiegels, die zonlicht concentreren op metalen buizen. De duurzame hete stoom die daarbij ontstaat helpt de fossiele aardolie in de woestijnbodem vloeibaar te maken, zodat PDO het eenvoudiger kan oppompen.

Met behulp van de zonnecentrale denkt het Omaanse oliebedrijf PDO 80 procent minder aardgas te verstoken voor de stoomproductie.

De zonnecentrale krijgt een oppervlakte gelijk aan 350 voetbalvelden. Nog voor de zomer gaan de eerste kasdelen op transport en in 2018 moet het project volledig in bedrijf zijn. Voor tuinbouwspecialist Kubo is de oliesector een interessante nieuwe markt. Het bedrijf hoopt vergelijkbare opdrachten binnen te slepen.

Volgens Het Financieele Dagblad is de Omaanse opdracht voor Kubo enkele tientallen miljoenen euro’s waard.

Bron: FD, Kubo, Glasspoint | Foto: amanderson2, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)