25-02-2016 12:28 | Door: Thijs ten Brinck

Het koninkrijk Jordanië heeft de afgelopen jaren bijna anderhalf miljoen vluchtelingen uit buurland Syrië opgevangen.

Dankzij de grote toestroom aan Syriërs, die willen ontsnappen aan de oorlog in eigen land, is een op de zeven inwoners van Jordanië nu een vluchteling. Om deze grote groep van energie en drinkwater te voorzien investeert het land in zonne-energie.

Ontwikkeling in plaats van noodvoorzieningen

Volgens de Verenigde Naties verblijven vluchtelingen gemiddeld 17 jaar in opvanglanden. Jordanië zoekt daarom naar een semipermanente oplossing om snel veel extra energie te produceren, schrijft PV Tech.

“We moeten een goede opvang bieden zonder ons eigen land te ontregelen”, zegt Imad Fakhoury, de Jordanese minister voor internationale samenwerking en toerisme. “Dat vergt echte ontwikkelingen, in plaats van dat we alleen op elke individuele noodsituatie reageren.”

Steun uit Europa

De vluchtelingenkampen hebben vooral veel schoon water nodig, de vraag naar water in Jordanië is al met een vijfde gestegen. Om de impact van de vluchtelingenstroom voor Jordanië te verzachten, zal Europa naar verwachting $ 100 mln steken in infrastructuur- en energieprojecten.

Een groot deel van dat bedrag zal opgaan aan zonne-energieprojecten; alleen al $ 50 mln zal gebruikt worden voor de installatie van 300 waterpompen op zonne-energie. Daarnaast bouwt Jordanië 20.000 zonneboilers voor warm water en een zonnepark van 5 megawatt voor elektriciteit.

Eerder kondigde Jordanië aan op al zijn 6.000 moskeeën zonnepanelen te plaatsen.

Bron: PV-Tech | Foto: DFID - UK Department, via Flickr Creative Common (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)