13-05-2013 14:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Windmolens hebben relatief krachtige windstromen nodig om duurzame energie op te kunnen wekken. SheerWind’s Invelox-turbine brengt hier verandering in.

Er kleven verschillende nadelen aan windmolens. Ze nemen veel ruimte in, er kan vanwege veiligheidsredenen weinig tot niets in de buurt worden gebouwd , ze kunnen lawaaierig zijn en de enorme rotorbladen hebben negatieve effecten op de vogelmigratie. Daarnaast  zijn windmolens duur in productie en onderhoud, en is er relatief veel wind nodig om een goed rendement te behalen.

SheerWind, een windenergiebedrijf uit Minnesota (VS), claimt dankzij een nieuwe techniek een einde aan deze nadelen te hebben gemaakt. Naast het feit dat de turbine met hun ‘Invelox wind power generation technology’ kleiner is, geen rotorbladen heeft en minder lawaaierig is, wekt het tot zes keer meer energie op dan huidige windmolens. Daarnaast claimt het bedrijf dat de productiekosten voor deze techniek 50 procent lager zijn, en daardoor elektriciteit kan leveren voor een prijs die kan concurreren met aardgas en waterkracht.

Luchtstroom kanaliseren

De Invelox-turbine vangt de wind op in grote trechters, waarna de luchtstromen versneld worden via een taps toelopende buis. De kinetische energie drijft vervolgens een turbine aan. Door luchtstromen boven op te vangen en naar beneden te geleiden is het mogelijk om meer elektriciteit te produceren met kleinere turbinebladen. Zo hoeft het systeem niet te vertrouwen op krachtige windstromen, maar kan het al bij windsnelheden van 2 kilometer per uur energie opwekken.

De claim over de elektriciteitsproductie moet, zoals bij vele nieuwe technieken waarbij grote beloften worden gedaan, met enige voorzichtigheid worden beschouwd. SheerWind maakt de claim op basis van haar eigen vergelijkende tests, maar de precieze methode is echter onduidelijk. Zo vergeleken ze de opbrengsten van een turbine in hun Invelox-systeem met de opbrengsten van deze zelfde turbine geplaatst in een traditionele windmolen. In deze opstelling behaalden ze een winst van 81 tot 660 procent, met een gemiddelde van 314 procent. Het Invelox-systeem is dus nog niet 1 op 1 getest tegenover een commerciële windmolen in gelijke condities.

SheerWind verwacht dit jaar te starten met het toepassen van de Invelox-techniek op oude graansilo’s, oude fabrieksschoorstenen, alsook traditionele windmolens. In 2014 zou Invelox op commerciële schaal geproduceerd moeten gaan worden.

Nederland niet stil

Op dit gebied zit Nederland ook niet stil. Zo is er de EWICON, een rotorloos windmolenontwerp van de TU Delft, en IRWES, dat de Herman Wijffels Innovatieprijs in 2012 won. IRWES is een systeem dat erg lijkt op Invelox, en bedoeld is voor plaatsing op gebouwen en daken.

Bron: SheerWind, Gizmag.com

Foto: SheerWind