26-02-2016 09:56 | Door: Thijs ten Brinck

Netbeheerder Liander bespaart voor zijn klanten met windturbines én zonnepanelen tienduizenden euro’s. Het Friese loonbedrijf Westra heeft de primeur van een duurzame dubbele aansluiting.

Felle zon en harde wind gaan in Nederland bijna nooit samen. Op basis van weerdata van het KNMI heeft Liander becijferd dat zonnepanelen en windturbines slechts 3 procent van de tijd tegelijkertijd het maximale vermogen leveren.

€ 20.000 tot € 60.000 voordeel

Zonnecentrales en windmolens die bij elkaar in de buurt staan, kunnen volgens de netbeheerder daarom van dezelfde aansluiting op het stroomnet gebruikmaken.

“Doordat de wind- en zonenergie elkaar aanvullen en één kabel delen, hoeft het elektriciteitsnet niet onnodig te worden verzwaard”, zegt Liander in een persbericht. “Bovendien ontstaat er een veel stabielere energievoorziening. De elektriciteitskabel wordt optimaal gevuld met energie waardoor er minder energie op het net verloren gaat.”

1.200 duurzame kansen

Alleen al in het verzorgingsgebied van Liander staan er volgens de netbeheerder 1.200 windturbines op plaatsen waar ook ruimte is voor zonnepanelen. De businesscase van een zonnecentrale komt zonder de investering in een eigen aansluiting veel eerder uit.

De netbeheerder deelt zijn kennis met de collega’s, zodat duurzame stroomproducenten in heel Nederland gebruik kunnen maken van het concept cablepooling.

Bron: Liander, NOS | Aqua Mechanical, via Flickr Creative Commons (Cropped byDuurzaambedrijfsleven)