26-02-2016 15:48 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse waterturbinebouwer Tocardo gaat zijn machines twintig jaar lang testen voor de Schotse kust. Het demonstratieproject levert maximaal 2 megawatt aan het Schotse elektriciteitsnet.

Bij eb en vloed stroomt er dagelijks veel zeewater tussen de Schotse Orkney-eilanden. Het European Marine Energy Centre (Emec) maakt gebruik van deze stroming om duurzame energie op te wekken.

Eerste stap in de offshore-markt

Een testopstelling met getijdenturbines van Tocardo bij het Emec zal in 2017 in bedrijf komen.

“Met het Emec-project maken we de stap van installaties aan de kust naar offshore-getijdenprojecten”, zegt Hans van Breugel, CEO van Tocardo. “Deze kans is een boost voor de commerciële toepassing van onze turbines.”

Tocardo heeft in Nederland al turbines geïnstalleerd in de Afsluitdijk en bij de Oosterschelde. Ook op het drijvende Bluetec-getijdenplatform voor de kust van Texel test Tocardo zijn turbines.

European Marine Energy Centre

Het Emec dient als testcentrum, maar levert de opgewekte energie ook aan Schotse huishoudens en bedrijven. Het centrum breidt zijn capaciteit de komende jaren sterk uit met nieuwe turbines en andere getijdenenergieconcepten.

Naast de acht turbines van het Nederlandse Tocardo heeft ook het Duitse Schottel Hydro een deal gesloten met Emec. Schottel installeert zestien turbines met een vermogen van 62 kilowatt per stuk.

De Duitse en Nederlandse turbines samen leveren straks 3 megawatt getijdenstroom aan het Schotse elektriciteitsnet. Ook Schottel Hydro werkt mee aan het Bluetec-project bij Texel.

Bron: Tocardo, Emec | Foto: Tocardo