28-02-2016 09:54 | Door: Thijs ten Brinck

De Technische Universiteit Delft gaat verschillende toepassingen van thuisaccu’s onderzoeken. De kern van het onderzoek is de wisselwerking tussen zonnepanelen en opslag van stroom.

Samen met energieconcern Eneco gebruikt het Electrical Sustainable Power (ESP) Laboratorium van de TU Delft de thuisaccu’s binnen verschillende proefprojecten. Daarmee onderzoekt het ESP-lab de waarde van de opslagsystemen in slimme energienetwerken.

De accusystemen werken net als zonnepanelen met gelijkstroom, terwijl ook de meeste elektronica gelijkstroom nodig hebben om te werken. Elektriciteit uit het gangbare lichtnet is echter wisselstroom.

Wissel- naar gelijkstroom

In een van de drie projecten onderzoekt professor Pavol Bauer de mogelijkheden van een lokaal gelijkstroomdistributienet voor stroom uit zonnepanelen, met de accu’s als buffer.  

In de gecontroleerde omgeving van het ESP-lab bootst Bauer met zijn collega’s de stroomopwek en het energieverbruik van een Nederlands huishouden na. De proef levert data over de efficiëntie, terugverdientijd en zelfvoorzienendheid van een huis met zonnepanelen en een thuisaccu.

In een andere proef staan drie thuisaccu’s model voor een elektrische auto. Hier is het doel om de auto zoveel mogelijk met lokaal opgewekte zonnestroom te laden.

Eneco is in de Benelux aangewezen als distributeur van de thuisaccusystemen van Tesla. In maart komen de eerste containers met de Powerwall-systemen binnen.

Bron: TU Delft | Foto: Siebe Schootstra, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)