29-02-2016 14:15 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een nieuw type zonnecel ontwikkeld die zo licht en dun is dat de cel ‘onpraktisch is’.

De superdunne zonnecel genereert volgens de onderzoekers 6 watt per gram. Voor normale zonnepanelen ligt die waarde op 0,015 watt per gram.

400 keer zoveel stroom per kilo zonnepaneel

De dunne zonnecel zou, verwerkt in kleding of beeldschermen, draagbare elektronica kunnen opladen zonder dat de gebruiker er iets van merkt. De wetenschappers erkennen echter dat het prototype daarvoor misschien wel iets te dun is.

“Als je iets te hard ademt ben je hem al kwijt”, zegt onderzoeker Joel Jean. Volgens hem is de coating die de zonnecel beschermt zonder problemen iets dikker uit te voeren, wat de praktische bruikbaarheid ten goede komt.

Opdampen van atoomlagen

De MIT-onderzoekers gebruikten een dampdepositie-machine om de functionele materialen van de zonnecel atoomlaag voor atoomlaag aan te brengen. Dat gebeurt in een vacuum, maar vereist geen schadelijke oplosmiddelen of extreme temperaturen.

Wat de omzettingsefficiëntie van zonlicht naar duurzame stroom is, vermeldt het persbericht niet en ook het precieze gewicht per vierkante meter is niet genoemd. Of de superdunnefilm-zonnecellen kunnen concurreren met andere dunnefilm-concepten is daarmee lastig in te schatten.

Bron: MIT | Foto: MIT