15-05-2013 10:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Functionarissen van de Europese Commissie zijn binnengevallen bij oliebedrijven Shell, Statoil en BP. Er zijn vermoedens dat zij gesjoemeld hebben met de prijzen van olie en biobrandstoffen.

De onaangekondigde inspecties bij afdelingen van Shell, BP, Statoil en het informatiebureau Platts vonden deze dinsdag plaats. De Commissie denkt dat de bedrijven mogelijk hebben samengespannen in het rapporteren van foutieve prijzen voor ruwe olie, olieproducten en biobrandstoffen. Hierdoor zijn concurrenten misleid. Volgens de Europese Commissie hebben zelfs kleine prijsverschillen een grote impact op de prijzen, wat ook nadelige gevolgen kan hebben voor de consument.

Dick Benschop, directeur van Shell Nederland, liet bij Pauw & Witteman weten dat de inval bij Shell plaatsvond bij een afdeling in Engeland. Ook vertelde hij dat het Brits-Nederlandse olieconcern volledige medewerking zal verlenen aan het onderzoek, maar dat hij om juridische redenen niet verder op de zaak in kan gaan.

Het Noorse Statoil bevestigde dat het een van de bedrijven is waar de commissie een inval heeft gedaan en zei ook aan het onderzoek mee te werken. Ook BP zei dat het onderwerp is van het onderzoek van de Europese Commissie en liet weten volledige medewerking te verlenen.

Total gelooft in onschuld

De topman van de Franse oliemaatschappij Total vindt het niet erg waarschijnlijk dat andere oliebedrijven hebben gesjoemeld met de olieprijs. Christophe de Margerie liet vrijdag weten "zeer verbaasd’’ te zullen zijn als de vermoedens van manipulatie die deze week naar buiten kwamen waar zouden zijn.

Volgens De Margerie is het systeem waarmee de prijzen worden vastgesteld "niet perfect’’, maar zijn de vermoedens van manipulatie "vergezocht’’. De topman liet weten dat Total niet bij de Europese Commissie heeft geklaagd over mogelijke fraude met de prijzen.

Bron: ANP

Foto: Jo Christian Oterhals via Flickr.com