01-03-2016 09:36 | Door: Thijs ten Brinck

De Texelse installateur Texel4Trading plaatst op de bezinkbak van de Texelse rioolwaterzuivering een groot drijvend zonnepark.

De rioolzonnepanelen leveren de komende 25 jaar alle elektriciteit die de straatlantaarns op Texel gebruiken, en zelfs nog iets meer. 

Texel investeert ook in zuinige straatverlichting

Om hoeveel zonnepanelen het gaat, is niet duidelijk. De schatting bij de aanbesteding was dat een zonnepark met een oppervlak van 1.500 vierkante meter, ongeveer 800 zonnepanelen, genoeg zou zijn.

Een groot deel van straatlantaarns op Texel is vijftig jaar geleden geplaatst en is inmiddels vervangen of op korte termijn aan vervanging toe. Texel investeert in energiezuinige LED-lampen en overweegt de lantaarns ’s nachts ook te dimmen of te doven.

Volgens de Gemeente Texel is het eiland de eerste Nederlandse gemeente die de straatverlichting helemaal energieneutraal maakt. In 2020 wil Texel ook al het andere energieverbruik compenseren met opwek van duurzame energie.

Bron: SolarMagazine, Texel Geeft Energie | Foto: Jeroen Looyé, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)