16-03-2012 20:50 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In Nederland kan zonne-energie in 2014 al prijsconcurrerend zijn met gangbare elektriciteit. Bloomberg stelt dat dit mogelijk is op basis van een investeringsrendement van 4 procent.

Afgelopen jaar was de gas- en elektriciteitsprijs van fossiele oorsprong in Nederland gemiddeld €0,22 per kWh stroom.

De prijs van zonnepanelen is momenteel, ten opzichte van maart 2011, al met 45 procent gedaald. Op basis hiervan verwacht Bloomberg dat zonne-energie in 2014 prijsconcurrerend kan zijn met gangbare elektriciteit, op basis van een investeringsrendement van 4 procent.

Eerder nog zou uit een onderzoek van Natuur en Milieu hebben gebleken dat zonne-energie nu al kostenconcurrerend is met traditionele energie. Hoewel Bloomberg voorzichtiger is, ziet ook dit onderzoeksbureau binnen afzienbare tijd zonne-energie een belangrijke energiebron worden.

Rendement

Landen investeren tegenwoordig steeds meer zonne-elektriciteit, wat het minder duur maakt om deze vorm van energie te produceren.

In Duitsland, Denemarken, Portugal, Spanje en Australië kan zonne-energie volgens Bloomberg al concurreren met conventionele energie. Consumenten in deze landen kunnen nu al een investeringsrendement van 6 procent behalen.

Van Japan, Frankrijk, Griekenland en Turkije wordt verwacht dat de gemiddelde prijs van zonne-energie tussen 2015 en 2020 laag genoeg is om te concurreren met gangbare elektriciteit.

Bron: Bloomberg

Foto: CJ's