04-03-2016 16:46 | Door: Thijs ten Brinck

Het Japanse techconcern Panasonic heeft een zonnepaneel gemaakt met een efficiëntie van 23,8 procent.

Het vorige record met ‘standaard’ kristallijnsilicium-zonnepanelen dateert van half februari 2016. Het Amerikaanse Sunpower claimde toen een efficiëntie van 22,8 procent. Panasonic scherpt het record nu aan met een volle procent.

Belangrijk verschil is wel dat de recordpanelen van Sunpower ook al echt op de markt zijn. Bij Panasonic gaat het nog om één enkel prototype, maar wel met techniek die volgens het concern goed naar volumeproductie te vertalen is.

Sunpower, Panasonic en het Amerikaanse SolarCity wisselen de efficiëntie-wereldrecords de afgelopen maanden in rap tempo af. Begin oktober 2015 kwam Solarcity, een van de bedrijven van Elon Musk, tot iets meer dan 22 procent.

Nog meer stroom uit zonlicht

Het Duitse Fraunhofer Instituut wist afgelopen maand zelfs 43,4 procent van het invallende zonlicht in elektriciteit om te zetten.

De onderzoekers van het Fraunhofer hadden daarvoor wel een meerlaags-zonnecel en een vergrootglas nodig. Met de lens versterkten ze de lichtinval op de piepkleine zonnecel. Vier lagen gespecialiseerde halfgeleiders zetten de verschillende 'kleuren' lichtenergie in het geconcentreerde zonlicht vervolgens om in bruikbare elektriciteit.

Bron: PV Magazine, PV-Tech, RechargeNews | Foto: Jun Seita, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)