09-03-2016 10:06 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up United Wind biedt boerenbedrijven en huishoudens via verhuur duurzame windstroom aan. In 2016 heeft het bedrijf al ruim $ 200 mln kapitaal opgehaald.

United Wind installeert relatief kleine windmolens, met vermogens tot 100 kilowatt, direct bij de afnemers op het terrein.

“Vastgoedeigenaren in landelijk gebied hebben een enorme kans om op elektriciteit te besparen met kleinschalige windmolens”, zegt Russel Tencer, CEO van United Wind. In een leasecontract met een looptijd van 20 jaar besparen de boeren, ondernemers en gezinnen gemiddeld 20 procent op de elektriciteitsrekening.

Het Noorse oliebedrijf Statoil investeert $ 3 mln in de start-up. Het is voor het oliebedrijf de eerste investering vanuit het recent gelanceerde investeringsfonds voor duurzame start-ups.

In januari 2016 ontving United Wind al $ 200 mln van het Canadese fonds Forum Equity Partners om de leasewindturbines voor te financieren. In de recente investeringsronde, geleid door Statoil, steekt ook Forum nu enkele miljoen in de directe groei van de start-up.

Leasen is in de Verenigde Staten al een gangbaar model om duurzame energieproductie voor huishoudens mogelijk te maken. SolarCity en SunRun bieden Amerikaanse gezinnen zonnepanelen via verhuur.

Bron: United Wind, Statoil | Foto: Ryan Somma, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)