18-05-2013 11:25 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De focus van het kabinet ligt teveel op de klimaatdoelstellingen voor 2020, die zonder het bijstoken van biomassa in kolencentrales niet gehaald kunnen worden.

In het radioprogramma BNR Duurzaam noemt Maarten Hajer, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het verduurzamen van kolencentrales ‘zonde van het geld’. In 2020 wil het kabinet 16 procent hernieuwbare energie realiseren. Om dat doel te halen wordt ingezet op het bijstoken van biomassa in kolencentrales. Onverstandig, zegt Hajer: “Iedere euro die we daaraan besteden, besteden we niet aan technologieën die we na 2030 nodig hebben”.

Op verzoek van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken, bekeken het PBL en onderzoeksbureau Ecofys welke beleidsaanpak voor het jaar 2030 de transitie naar een CO2-arme economie in 2050 – waarin 80 procent CO2-reductie behaald moet worden – het beste stimuleert. CO2-opslag (CCS) is volgens Hajer één van die technologieën waarvoor hij in Nederland een grote toekomst voorziet.

“We staan voor een ongekende revolutie als we die innovatie ter hand nemen”, aldus Hajer. De kritiek op deze technologie is volgens Hajer vooral een gevolg van het feit dat de techniek erachter tot nu toe niet goed is uitgelegd. CO2-opslag kan volgens hem op den duur veilig worden uitgevoerd, en daarbij biedt de technologie volgens Hajer grote economische kansen als deze succesvol wordt verkocht aan andere landen.

Bron: BNR Duurzaam

Foto: Peter Rosbjerg via Flickr.com