17-03-2016 16:36 | Door: Thijs ten Brinck

Het Zwitserse technologieconcern ABB koppelt de elektriciteitsnetten van Denemarken en Duitsland. Via de hoogspanningskabels van enkele windparken in Oostzee breiden de landen de samenwerking uit.

ABB bouwt voor $ 140 mln een installatie die de beide wisselspanningsnetten van Duitsland en Denemarken aan elkaar koppelt.

Stroom voor 400.000 huishoudens

De Deense netbeheerder Energinet.dk en de Duitse collega 50Hertz Transmission kunnen via de omvormer stroom uitwisselen, zonder dat zij de wisselspanningsfrequentie gelijk moeten trekken. 

De techniek is vergelijkbaar met de omvormer voor zonnepanelen. Zonnepanelen produceren gelijkstroom en de omvormer, of inverter, maakt deze stroom geschikt voor het elektriciteitsnet dat met wisselstroom werkt.

De omvormer van ABB zet de wisselstroom vanuit beide landen tijdelijk om in gelijkstroom, en vervolgens in de gesynchroniseerde wisselstroom van het andere land. Zo kunnen de buurlanden via de windparken op zee maximaal 400 megawatt elektriciteit uitwisselen, genoeg voor 400.000 huishoudens.

ABB heeft veel ervaring met het bouwen van gelijkstroomverbindingen. Vaak legt het concern ook een High Voltage Direct Current (HVDC)-kabel aan tussen twee omvormers. In dit geval haken de beide landelijke wisselspanningsnetten direct op de giga-omvormer aan.

Bron: ABB, Energinet.dk | Foto: Energinet.dk, Marshelec, via Wikimedia Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)