24-05-2013 12:38 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Jan Rotmans is niet te spreken over het SER Energieakkoord. Volgens de hoogleraar in duurzaamheid blijft het steken in goede bedoelingen.

Rotmans kreeg gisteren een conceptversie van het SER-akkoord te zien. “Wat mist is de urgentie en een overkoepelende gedachte vanuit een integrale aanpak. Jammer, maar het verbaast mij niet, blijkbaar willen nog niet alle partijen echt aan de bak,” schrijft hij in zijn column voor Nu.nl.

Hij noemt de concept versie een ‘draak’ van een ambtelijk stuk waarin in onbegrijpelijke taal  afspraken worden vastgelegd over energie in de gebouwde omgeving.  Hij noemt het stuk ambitieus maar dan vooral op de lange termijn. Het doel is bijvoorbeeld om in 2050 de gebouwde omgeving energieneutraal te maken.

Sneller

Volgens Rotmans kan dit al veel sneller. “Het hangt vooral op wilskracht en organisatorisch vermogen. Dit zou hét mega-project van Nederland moeten worden de komende 20 jaar: alle woningen, kantoorgebouwen, scholen, ziekenhuizen, winkels, etc. energieneutraal maken.”

“Dit haalt de bouw uit het slop, levert circa 100.000 banen per jaar op, scheelt ongeveer 30 procent in het energiegebruik, levert forse reductie in CO2-uitstoot op en verhoogt de waarde van het vastgoed. Kortom, dit betekent een geweldige impuls voor de Nederlandse economie en voor het klimaatbeleid,” schrijft hij.

Wat dan?

De snelheid waar Rotmans het over heeft, komt wél terug in de Green Deal. “De Green Deal wil minimaal 100.000 woningen energieneutraal maken in 5 jaar tijd. Deze energiesprong levert schaalvoordelen en bespaart uiteindelijk een hoop geld. Het concept van de ‘energienotaloze’ woning zou een prachtig uitgangspunt zijn voor het verduurzamen van de woningvoorraad in Nederland.”

De snelheid is met de energielabelsprongen, label C tot 2015, label B in 2020 en label A in 2030 geldt in het SER  Energieakkoord niet terug te vinden. Rotmans vindt dit ‘een unieke gemiste kans’.

Bron: NuZakelijk

Foto: Racingfreak via Wikimedia