21-03-2016 12:23 | Door: Thijs ten Brinck

Rotterdam wil de eerste 50-megawatt-windturbines ter wereld binnen zijn gemeentegrenzen bouwen. Met tot dertig van deze windmolens heeft de stad geen kolencentrales meer nodig.

De techniek is er nog niet, maar de windmolenwieken voor deze gigawindturbines zijn al in ontwikkeling bij Lockheed Martin in de Verenigde Staten.

Hoger dan de Eiffeltoren

Zo snel het mogelijk is om de megawindturbines te bouwen, wil Arno Bontes, gemeenteraadslid namens Groenlinks, de molens naar de Rotterdamse kust halen. Een voorstel daartoe van zijn fractie is in de gemeenteraad van Rotterdam goedgekeurd.

Met een ashoogte van 250 meter worden het de grootste windturbines ter wereld. Met de wieken erbij opgeteld zijn ze hoger dan de Eiffeltoren. Bontes streeft ernaar om zoveel mogelijk van dit type windturbines in zijn gemeente te plaatsen. Daarmee hoopt hij de kolencentrales op de Maasvlakte overbodig te maken.

“Waarschijnlijk komen er twintig à dertig windmolens”, zegt Bontes tegen Metronieuws. “Maar als we er vijftig kwijt kunnen, zeg ik daar geen nee tegen.”

Bron: Metro, Lockheed Martin, RTV Rijnmond | Foto: Paulo Valdivieso, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)