28-05-2013 09:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De meerderheid van de EU-landen lijkt tegen het voornemen van de Europese Commissie om zonnepanelen uit China te belasten met een forse invoerheffing te zijn.

Volgens diplomaten in Brussel en een rondgang van persbureau Reuters zijn minstens 15 lidstaten tegen het plan van eurocommissaris Karel de Gucht (Handel). Het dagelijks bestuur van de EU stelt dat Chinese fabrikanten met staatssteun hun producten op de Europese markt dumpen onder de kostprijs.

Op die manier concurreren ze de Europese industrie kapot, wat banen kost en op de langere termijn de markt kan ondermijnen. De Gucht wil daarom op korte termijn een importheffing van gemiddeld 47 procent invoeren.

Frankrijk en Italië zien het plan wel zitten, maar een meerderheid van de lidstaten waaronder Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland ziet meer in onderhandelingen met China. Ze willen hun grote handelsbelangen niet op het spel zetten voor de kwestie rond de zonnepanelen. De bevoegdheid om importheffingen op te leggen ligt overigens in handen van De Gucht. In theorie kan hij dat ook doen zonder steun van de lidstaten.

Bron: ANP

Foto: Michael Renner via Flickr.com