22-03-2016 07:48 | Door: Dimitri Reijerman

Shell is van plan om mee te bieden in een tender voor een aantal windparken die voor de kust van Zeeland moeten verrijzen.

Dat meldt het FD op basis van anonieme bronnen. Het olie- en gasbedrijf heeft volgens de zakenkrant vertegenwoordigers afgestuurd naar een aantal informatiebijeenkomsten.

1.400 megawatt windenergie voor Zeeuwse kust

Deze waren georganiseerd om informatie te verstrekken over twee tenders van de Nederlandse overheid.

Het gaat om twee windparklocaties voor de kust bij Borssele. Met een capaciteit van samen 1.400 megawatt zijn de twee parken een van de grootste windprojecten van Europa.

Shell zal volgens de bronnen vrijwel zeker mee bieden, mogelijk door deel te nemen aan een consortium. De belangstelling voor de twee kavels bij Borssele is groot. Het olie- en gasconcern wil zelf niet reageren op de berichtgeving.

Mocht Shell daadwerkelijk meebieden, dan lijkt het bedrijf zijn focus te willen verleggen van zuiver fossiele energie naar ook investeringen in grootschalige duurzame energieprojecten. Tot nu toe stak het bedrijf alleen geld in de ontwikkeling van biobrandstoffen, ondanks dat het in de jaren negentig nog actief was in wind- en zonne-energie.

Druk op Shell

Vanuit de maatschappij werd steeds vaker aan Shell gevraagd om ook te investeren in duurzame energie. Ook aandeelhouders, zoals de activistische groep FollowThis, hebben gepoogd om de directie op andere gedachten te brengen.

Shell heeft al wel een aandeel in windpark Luchterduinen voor de kust bij Egmond aan Zee. Tevens investeerde het Brits/Nederlandse bedrijf onlangs in 2-B Energy uit Hengelo. Dit bedrijf investeert in zogeheten downwind-turbines.

Bron: FD | Foto: Shell