24-03-2016 18:01 | Door: Chris Thijssen

De start-up Plant-e uit Wageningen start samen met de provincie Noord-Brabant een proef in Budel, waarin stroom wordt opgewekt uit de wortels van levende planten.

De veldproef in Budel moet aantonen of de technologie van Plant-e geschikt is voor de productie van elektriciteit uit levende planten op grotere schaal.

De veldmetingen zullen ruim een jaar in beslag nemen. De kosten van de proef zijn begroot op € 452.000. De provincie Noord-Brabant neemt 60 procent van dit bedrag voor zijn rekening met een subsidie van € 273.900.  

Duurzame energie

De energieproductie tijdens de proef hangt volgens de provincie Noord-Brabant af van de groeiactiviteit van de plant: hoe natter en warmer, hoe beter. Daarom wordt de veldproef uitgevoerd in een nat natuurgebied. Het gebied grenst aan het terrein van zinkproducent Nyrstar.  

Het opwekken van energie uit plantwortels sluit naar eigen zeggen goed aan bij de energiestrategie van Nyrstar. Het bedrijf wil een deel van de energiebehoefte van de zinkproductie organiseren via de opwekking van duurzame energie.

Potentieel verdienmodel

De provincie Noord-Brabant ziet de technologie van Plant-e als een potentieel verdienmodel dat op termijn een bijdrage kan leveren aan de financiering van het Natuurnetwerk Brabant. “De elektrische energie wordt gewonnen onder natuurlijk omstandigheden en is goed te combineren met natuurfuncties”, meldt de provincie.

Daarnaast past het initiatief volgens Noord-Brabant binnen de visie van en strategie voor duurzame energie, zoals geformuleerd in het provinciaal Uitvoeringsprogramma Energie.

Bron: Provincie Noord-Brabant | Foto: public domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)