30-05-2013 11:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

LTO heeft de grootste gezamenlijke inkoopactie op het gebied van zonnepanelen verzorgd. Sinds juni 2012 is er voor 7 megawatt aan energie geïnstalleerd.

Om de komst van zonnepanelen in de agrarische sector te stimuleren, heeft de land- en tuinbouworganisatie (LTO) in 2012 voor hun leden een vraagbundelingsactie opgezet. In deze actie kunnen boeren en tuinders allereerst een redementsberekening laten maken voor het installeren van zonnepanelen op hun boerderij- of staldak. Ook krijgen ze individueel advies. Vervolgens kunnen boeren samen met tuinders zonnepanelen inkopen .

De eerste ronde van de LTO-actie was alleen bedoeld voor boeren en tuinders uit de provincies Overijssel en Flevoland. In totaal ontvingen ruim 250 agrariërs zonnepanelen, goed voor 7 megawatt energie. Leverancier New Energy Systems uit het Limburg won de aanbestedingsronde.

Zonnepanelen

Inmiddels is de tweede vraagbundelingsactie opgezet, ditmaal landelijk. Binnen vier weken na de deadline op 4 juni, krijgen de boeren te horen wie het beste aanbod heeft gedaan. Dan kunnen ze kiezen om wél of niet in zee te gaan.

Vanuit de agrarische wereld is er veel interesse voor zonnepanelen, laat LTO weten. Ook wordt er gesproken over een subsidieregeling voor hen: wanneer zij hun asbestdaken laten saneren en vervolgens zonnepanelen laten installeren, ontvangen ze een bijdrage.

LTO bestaat uit een samenwerkingsverband van LTO Noord, ZLTO en LLTB. Dit zijn ondernemers- en werkgeversorganisaties die actief zijn in de land- en tuinbouw in Nederland.