25-03-2016 16:15 | Door: Thijs ten Brinck

Autodemontagespecialist ARN hoopt afgeschreven accupakketten uit elektrische auto’s in te zetten om de energievoorziening in vluchtelingenkampen te verduurzamen

ARN heeft met studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) de kansen van opslag van zonnestroom in oude accu’s onderzocht. In vluchtelingenkampen kunnen de accupakketten als alternatief voor dieselgenerators dienen.

Tot 80 procent van de opslagcapaciteit inzetbaar 

“Het is zonde om accu’s uit elektrische auto’s te moeten recyclen als ze nog prima in een stationaire toepassing ingezet kunnen worden”, zegt Hector Timmers, projectleider bij ARN. “Daarom is het goed op deze manier de energiecapaciteit te kunnen hergebruiken. De problematiek rond vluchtelingenkampen is nu zeer actueel.”

Timmers was eerder betrokken bij een proef op het forteiland Pampus, bij Amsterdam. Ook op dit eiland komt de meeste stroom nu nog uit aggregaten. ARN test op Pampus samen met nebeheerder Alliander en Amsterdam Smart City de prestaties van een hergebruikte accu uit een elektrische auto.

Accupakketten die in een elektrische auto niet meer voldoen hebben vaak toch nog 70 tot 80 procent van de originele opslagcapaciteit over.

Daarmee zijn ze geschikt voor stationaire toepassing in gebieden zonder elektriciteitsnet. Dat kan behalve in vluchtelingenkampen bijvoorbeeld ook goed op militaire basissen. Timmers: “We juichen de verantwoordelijke partijen van harte toe om deze inventieve benadering in de praktijk toe te passen.”

Bron: ARN | Foto: Samenwerkende Hulporganisaties, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)