27-03-2012 21:02 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het wegvallen van overheidssteun door de eurocrisis heeft een verwoestend effect op de investeringsbereidheid in de globale windindustrie. Dat stelt een Deens onderzoeksbureau.

Uit een studie van onderzoeksbureau BTM blijkt dat de waarde van de totale windsector nog wel zal groeien van €52,2 mrd in 2011 naar €86,3 mrd in 2016 – een stijging van 11 procent per jaar. Maar het onderzoeksbureau heeft haar prognoses met bijna 14 procentpunt naar beneden bij moeten stellen.

Het bijstellen van de verwachting “is gerechtvaardigd door het feit dat de huidige schuldencrisis in de eurozone tot paniek heeft geleid in een aantal ontwikkelde markten,” verklaarde BTM.

“Zulke maatregelen hebben de druk opgevoerd om ondersteuning voor hernieuwbare energie terug te dringen, wat een verwoestend effect heeft gehad op de investeringsbereidheid in de windindustrie.”

Recordjaar

In 2011 werd met 41 GW een recordhoeveelheid aan nieuwe windenergie geïnstalleerd. China nam 44 procent van de totale nieuwe capaciteit voor zijn rekening. Op ruime afstand volgden de VS met 6,8 GW en India met 3,3 GW.

BTM stelt dat windenergie in 2012 goed zal zijn voor 2,3 procent van de globale elektriciteitsproductie. Het onderzoeksbureau voorspelt dat dit in 2021 zal groeien tot 8,0 procent.

Marktleider

Na een turbulent begin van het jaar is er ook weer goed nieuws voor windmolenbouwer Vestas. Uit de cijfers van BTM blijkt dat de Deense onderneming haar leidende positie behoudt met een marktaandeel van 12,9 procent.

Het Chinese Goldwing Science & Technology volgt op de tweede plaats met een marktaandeel van 9,4 procent. Het Amerikaanse GE completeert de top 3 met een aandeel van 8,8 procent. Onder de eerste tien scharen zich vier Chinese bouwers.

Vestas beleefde een roerige start van 2012. Binnen een week kondigde het bedrijf aan orders te hebben binnengesleept in zes landen, om het nieuws op te volgen met het verlagen van de omzetprognose en een daarop volgende herstructurering.

Bron: Bloomberg

Foto: krossfyr