30-03-2016 09:11 | Door: Thijs ten Brinck

Het Canadese olieconcern Suncor wil drie zonnecentrales bouwen in de Canadese staat Alberta. Ook heeft het bedrijf plannen voor windparken.

Suncor’s huidige activiteiten hebben, ondanks de naam, weinig met zonne-energie te maken. Het concern is de grootste exploitant van teerzandolie in Canada.

‘Niets doen is geen optie’

Nu stapt het teerzandconcern alsnog in duurzame energie, met plannen voor 240 megawatt aan zonneparken en 440 megawatt aan windenergie.

“Hernieuwbare energie is een belangrijk deel van de wereldwijde energiemix als we willen toewerken naar een duurzame toekomst”, zegt Nicole Fisher van Suncor tegen de National Observer.

Net als olieconcern Shell, ook actief in de Canadese teerzanden, neemt Suncor daarmee een vlucht naar voren. De oliebedrijven hebben volgens analisten een cashflow waarvan duurzame energiebedrijven alleen maar kunnen dromen. Bij de lage olieprijs zijn investeringen in duurzame energieprojecten ook voor Suncor interessant. Juist de winning van teerzandolie is zeer kostbaar.

Eerder sloot Cosia, de brancheorganisatie van Canadese teerzandexploitanten, al een deal met de Xprize Foundation ter ondersteuning van een competitie voor duurzaam hergebruik van CO2. Ook Shell en Suncor zijn aangesloten bij Cosia.

Bron: National Observer, Suncor | Foto: taylorandayumi, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)