01-04-2016 16:12 | Door: Dimitri Reijerman

State Grid Corporation of China, een netbeheerder in overheidshanden, heeft plannen ontvouwd voor de bouw van een mondiaal hoogspanningsnetwerk. Dit netwerk moet rond 2050 klaar zijn voor efficiënte transport van duurzame energie.

De ambitieuze plannen zijn volgens State Grid-CEO Liu Zhenya bij uitstek geschikt om mondiale problemen als energietekorten, milieuvervuiling en klimaatverandering aan te pakken, schrijft Reuters. Zhenya verwees naar de technologie die het bedrijf gebruikt bij de bouw van nieuwe hoogspanningsverbindingen in China.

Deze zogenaamde ultra-high voltage-netwerken, tot 1.500 kilovolt, zouden relatief weinig stroomverlies kennen over afstanden van honderden tot duizenden kilometers. De CEO stelde eerder dat State Grid in theorie elektriciteit tegen concurrerende prijzen in Duitsland zou kunnen verkopen, mocht een dergelijke 'stroomsnelweg' met China er komen.

Volgens State Grid kan de aanleg van een mondiaal hoogspanningsnetwerk een uitkomst zijn om duurzaam opgewekte elektriciteit uit toekomstige windparken in het noorden en zonneparken rond de evenaar efficiënt te transporteren en verhandelen.

Bovendien stelt de netbeheerder dat de technologie voor de bouw van hoogspanningsverbindingen sterk is verbeterd en dat duurzame energie-opwekking momenteel al rendabel is. Wel zijn de kosten astronomisch te noemen: State Grid schat de aanlegkosten op $ 50 biljoen.

Stappenplan

In een eerste stap wil State Grid binnen China, waar in hoog tempo wind- en zonneprojecten uit de grond worden gestampt, zijn hoogspanningsverbindingen vervolmaken. Als tweede stap moeten de komende decennia er stroomsnelwegen naar de buurlanden komen, zoals Zuid-Korea, India en Mongolië.

Daarna moeten er koppelingen worden gelegd met Europa en andere continenten, en moeten er rond de evenaar en in het uiterste noorden reusachtige zonne- en windparken verrijzen.

In The Wall Street Journal noemen deskundigen de Chinese plannen in The Wall Street Journal technisch haalbaar. Een dergelijk grootschalig project kan echter wel op politieke onwil stuiten. Desondanks is State Grid, waar 2 miljoen mensen werken, een gerenomeerde partij op de energiemarkt. Het bedrijf heeft ook buiten China diverse netwerken in beheer, onder andere in Italië en Brazilië.

Bron: Reuters, WSJ | Foto: By Vincent van Zeijst (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons