04-06-2013 09:26 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Eerste generatie biobrandstoffen zijn niet duurzaam. Tel ze dus niet mee bij het halen van normen voor hernieuwbare energie, luidt een advies aan de Britse regering.

In een rapport over wereldwijde voedselzekerheid neemt de Britse adviescommissie voor internationale ontwikkeling stelling tegen de eerste generatie biobrandstoffen. De commissie wijst er op dat het verbouwen van eerste generatie biobrandstoffen ten koste gaat van voedselproductie, en dat de brandstoffen daarom niet duurzaam kunnen worden genoemd.

Volgens Europese regels moet in 2020 10 procent van de brandstof die gebruikt wordt voor transport, duurzaam zijn. De commissie wil dat  de overheid het gebruik van deze met voedsel concurrerende biobrandstoffen niet laat meetellen in het halen van die norm.

‘We begrijpen dat het hierdoor moeilijker zal worden om de EU-normen te halen,’ aldus Malcolm Bruce, voorzitter van de commissie. ‘We hoeven dat doel echter pas te halen in 2020, dus er is nu niets dat ons weerhoudt om in de landbouw geproduceerde biobrandstoffen uit te sluiten.’

De commissie wil verder dat de Britse regering haar invloed in Brussel gebruikt om aan te sturen op een hervorming van de Europese normen voor duurzame brandstoffen. Zo zou de EU volgens de commissie een – zo laag mogelijke – limiet moeten zetten op het gebruik van in de landbouw geproduceerde biobrandstoffen.

Bron: Reuters

Foto: Graylight via Wikimedia Commons