04-06-2013 16:24 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese Commissie heeft vandaag besloten om een tijdelijke importheffing van 11,8 procent in te voeren voor Chinese zonnepanelen.

De importheffing van 11,8 procent zal twee maanden gaan gelden. Komt overleg met de Chinezen niet tot een oplossing, dan gaan daarna veel hogere tarieven van 47,6 procent gelden.

In een eerdere peiling van de Europese Commissie lieten 18 EU-lidstaten schriftelijk weten tegen de importheffingen te zijn. Tegenstanders van de heffingen denken dat het de Europese zonne-energie markt zou schadenVoorstanders zeggen dat de kwaliteit van de zonne-energiesector juist zal verbeteren door de heffingen. Daarnaast willen de lidstaten hun handelsbelangen met China niet op het spel zetten.

Volgens Eurocommissaris Karel de Gucht van Handel is er duidelijk bewijs dat de goedkope Chinese zonnepanelen schadelijk zijn voor de Europese werkgelegenheid en voor de sector in zijn geheel: 'Het kan de hele sector vernietigen als wij nu niet handelen.'

De invoerheffingen gaan voorlopig gelden voor 6 maanden. Wil Brussel de heffingen daarna verlengen, dan hebben de EU-lidstaten zeggenschap.

Bron: ANP Foto: @abrunvoll via Flickr.com