07-04-2016 13:30 | Door: Dimitri Reijerman

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft bekendgemaakt dat bedrijven vanaf 10 april plannen kunnen indienen voor de bouw van een reusachtig windpark voor de Zeeuwse kust.

Het gaat om twee offshore-kavels van Windpark Borssele. De windmolens in deze parken moeten in elk kavel 350 megawatt duurzame elektriciteit leveren, in totaal zo'n 150 tot 200 windmolens. Belangstellenden kunnen zich tot 12 mei inschrijven.

In een tweede ronde kunnen partijen hun plannen indienen voor kavels 3 en 4. Deze krijgen een iets lagere capaciteit van elk 320 megawatt. De inschrijving sluit in september, maar RVO.nl heeft nog niet bekendgemaakt wanneer de intekening precies start.

In totaal moet het Windpark Borssele 1.400 megawatt leveren. Bedrijven die een windmolen plaatsen, krijgen op de eerste twee kavels een gegarandeerde stroomprijs van 12,4 eurocent per kilowattuur.

Op de kavels zullen onder andere RWE, EDP Renewables en Macquarie Capital als een consortium gaan bieden. Ook Shell heeft belangstelling voor een aandeel in Windpark Borssele. Daarvoor zou Shell samenwerking zoeken met energiebedrijf Eneco, offshore-reus Van Oord en windmolenfabrikant Vestas.

Windpark Borssele zal als de bouw is afgerond een van de grootste offshore-windprojecten van Europa vormen. Het windpark maakt onderdeel uit van het Energieakoord.

Windpark Borssele

Bron: RVO.nl | Foto: RVO.nl, By Mariusz Paździora (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons