08-04-2016 07:02 | Door: Eelco Brandes

Het uit de regio halen van grondstoffen, ketens sluiten en lokaal produceren is mogelijk in Oost-Nederland. Auping, Interface en SolidPack hebben dat het afgelopen anderhalf jaar in een pilot aangetoond.

Dat stelt VNO-NCW Midden, de vereniging die opkomt voor de belangen van ondernemers in de provincies Utrecht, Flevoland, Gelderland en Overijssel. De drie bedrijven hebben in samenwerking met VNO-NCW Midden en Stichting Kiemt (kennis en innovatie in energie- en milieutechnologie) in de pilot gewerkt aan onder meer het terug naar Nederland halen van de productie van aluminium uit Vietnam. Om volledig circulair te worden en goed in de keten te kunnen samenwerken en innoveren, is productie voor de beddengigant uit Deventer dicht bij huis aantrekkelijk.

Daarnaast is er voor Auping een zeer grote reductie van de transportafstanden. Die zijn verkort van 1,5 miljoen naar 33.000 kilometer per jaar. Dat zorgt voor een CO2-reductie van 74 procent.  

Rioolwaterstromen

Ook voor het in Loenen gevestigde SolidPack Packaging had de pilot voordelen. De producent van 'food-grade' kartonverpakkingen gebruikte tot voor kort voor de zuivering van het afvalwater van niet duurzame nutriënten ureum en fosforzuur. Door gebruik te maken van lokale rioolwaterstromen met daarin aanwezige nutriënten kon de cyclus sluiten.

De resultaten van de pilot met zijn volgens VNO-NCW Midden aanleiding voor de initiatiefnemers om een opiniestuk voor te bereiden met adviezen aan de provinciale besturen van Gelderland en Overijssel over de wijze waarop de transitie van Oost-Nederland naar een circulaire economie mogelijk is.

Platform

De bevindingen van de pilot worden ingebracht in het nieuwe innovatiecluster ‘Circles’. In dit platform werken bedrijven, overheden, kennis- en onderwijsinstellingen in Oost-Nederland samen aan het omvormen van de economie tot een circulair systeem, waarbij alle gebruikte grondstoffen hoogwaardig opnieuw worden gebruikt. Het platform Circles is op 5 april officieel van start gegaan tijdens het congres CleanTechTomorrow in Almen.

Bron: VNO-NCW Midden | Foto: Luke Smart  via Flickr Creative Commons