12-04-2016 13:58 | Door: Dimitri Reijerman

Shell is niet langer louter geïnteresseerd in gas en olie. In toenemende mate investeert het bedrijf in duurzame energieprojecten. Wel moet het bedrijf nog wat wennen aan die nieuwe energiebronnen.

Dat zei Robert-Jan Knook in zijn wekelijkse Knook in de Week op DuurzaamBV Radio. Knook schetst het beeld van het 'klassieke' Shell, waarin non-stop olie werd opgepompt en waarbij het aandeel gewild was bij pensioenfondsen. Maar ook Shell moet zich aanpassen aan de energietransitie richting een duurzame energievoorziening in Nederland en de wereld.

Op de markt voor duurzame energie liggen ook voor traditioneel fossiele energiebedrijven als Shell toekomstkansen. En die kansen lijkt het bedrijf ook te zien. Zo wil Shell meebieden op een groot windpark in Borssele en investeert het concern in bedrijven die actief zijn in de hernieuwbare energiesector.

Waar Shell wel aan moet wennen, net als zijn aandeelhouders, is het feit dat bijvoorbeeld windenergie niet goed in vaten is uit te drukken. Het oliebedrijf gaat daarom samen met collega's bekijken hoe deze vorm van energie alsnog op een 'fossiele' wijze in de boeken kunnen schrijven.

Foto: Shell