14-04-2016 07:10 | Door: Eelco Brandes

Golfenergie verkrijgen door middel van boeien op water. Het is vaak een kostbare methode die relatief weinig energie oplevert. Nu is er een nieuwe praktische boei ontwikkeld die al drie keer zoveel duurzame energie opwekt dan eerdere generaties.

Het water in zeeën en oceanen biedt met zijn eindeloze golven een reusachtige bron van duurzame energie, schrijft Wired.com. Boeien die de dobberende beweging door het water omzetten in elektriciteit bestaan al een tijdje. Maar deze zijn veelal te kostbaar of ze zijn vanwege de grootte niet erg praktisch.

Veel kleiner

Het Zweedse bedrijf CorPower Ocean heeft een nieuwe boei ontworpen die drie keer zoveel elektriciteit produceert dan de meest succesvolle boeien die er zijn. Bovendien is de Zweedse boei veel kleiner.

Waar andere boeien honderden voet groot zijn en meer dan duizend ton wegen, is de variant van CorPower's slechts 26 voet in diameter. 

Hoe het werkt

Het proces is gebaseerd op enkele belangrijke componenten: een ligplaats lijn, die de boei op zijn plaats kan houden, en een tandwiel mechanisme. Deze zet de dobberende beweging om in elektriciteit met een maximale efficiëntie.

Het bedrijf heeft de boei-installaties inmiddels getest. Voor volgend jaar zijn enkele veldproeven gepland.

Bron: Wired | Foto: CorPower