18-04-2016 16:57 | Door: Erik Verheggen

Vattenfall verkoopt alle Duitse bruinkool-activiteiten aan een Tsjechisch consortium. De investering brengt de CO2-uitstoot van het bedrijf omlaag van 80 miljoen ton naar 25 miljoen ton.

Dat maakt het moederbedrijf van Nuon bekend. De Tsjechische bedrijven EPH en PPF nemen alle bruinkoolmijnen en installaties over. Volgens persbureau Reuters gaat het om energiecentrales met een totaal vermogen van 8.100 megawatt. Om de deal te versnellen, krijgen de Tsjechen er ook 3.000 megawatt aan Duitse waterkrachtcentrales bij.

Vattenfall krijgt bij de verkoop een flinke afschrijving te incasseren van tussen 22 miljard en 27 miljard Zweedse Kronen (€ 2,4 mrd tot € 3,0 mrd). Volgens het concern is dat een lager bedrag dan de impact van het behouden van de activiteiten. Vattenfall heeft Citigroup en ING ingehuurd om de verkoop te begeleiden.

Terwijl Vattenfall zijn uitstoot fors verlaagt, is het de vraag wat er met de centrales en mijnen gaat gebeuren nu ze in Tsjechische handen komen

“Het is onze strategie om zoveel mogelijk te investeren in hernieuwbare energie en CO2-arme productie”, zegt CEO Magnus Hall van Vattenfall. “De divestering is een strategische keuze die past bij de verwachtte marktomstandigheden. De verkoop betekent een stijging van onze hernieuwbare productie van 50 procent naar 75 procent.”

Terwijl Vattenfall zijn uitstoot fors verlaagt, is het de vraag wat er met de centrales en mijnen gaat gebeuren nu ze in Tsjechische handen komen. Vattenfall mocht van de Zweedse overheid geen nieuwe mijnen openen. Voor EPH gelden die restricties niet. 

"Wij ondersteunen de veranderingen die nodig zijn om de Duitse energiedoelen te halen en tegelijkertijd zorgen we voor balans in de regionale sociale en economische implacties", zegt directeur Jan Špringl van EPH in een verklaring.

De Zweedse overheid moet nog haar goedkeuring geven aan de deal. 

Bron: Vattenfall | Foto: Marcel Oosterwijk, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)