12-06-2013 15:12 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De luchtvervuiling die veroorzaakt wordt door kolencentrales is verantwoordelijk voor het voortijdig overlijden van zo’n 22.000 mensen per jaar.

Dat blijkt uit een rapport van Greenpeace, gebaseerd op een studie van de Universiteit van Stuttgart. Volgens het rapport veroorzaken de 300 grootste kolencentrales van Europa jaarlijks het vroegtijdig overlijden van 22.000 mensen. Gemiddeld sterven zij 11 jaar eerder dan normaal. Dat komt neer op een verlies van 240.000 levensjaren. In Nederland veroorzaakt luchtvervuiling jaarlijks het verlies van 1.480 levensjaren.

De 300 geanalyseerde kolencentrales zijn samen goed voor een kwart van de Europese elektriciteitsproductie, en ook voor een kwart van de totale CO2-uitstoot van Europa.

Minder doden door verkeer, malaria en AIDS

Het rapport vergelijkt luchtvervuiling met verkeerveiligheid en concludeert dat luchtvervuiling meer doden veroorzaakt dan verkeersongelukken in Polen, Roemenië, Bulgarije en Tsjechië. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is het aantal verkeersdoden ongeveer gelijk aan het aantal doden veroorzaakt door luchtvervuiling. Poolse kolencentrales zijn het meest vervuilend en veroorzaken ongeveer 5.000 doden per jaar.

Eerder concludeerden de Verenigde Naties al dat luchtvervuiling wereldwijd meer doden veroorzaakt dan malaria en AIDS. Naar schatting van de Europese Health and Environment Alliance (HEAL) is Nederland jaarlijks €386 mln kwijt aan gezondheidskosten veroorzaakt door kolencentrales.

Greenpeace wil dat de Europese Commissie bindende klimaatdoelen oplegt van 55 procent CO2-reductie en 45 procent hernieuwbare energie in 2030.

Bron: The Guardian

Foto: U.S. Fish and Wildlife Service via Wikimedia Commons