21-04-2016 13:44 | Door: Eelco Brandes

Het energiebedrijf heeft in de toekomst geen bestaansrecht meer, omdat hun verdienmodellen haaks staan op de energietransitie waarin huishoudens en bedrijven hun eigen groene energie opwekken.

Dat zei Aart van Veller, oprichter van energiemarktplaats Vandebron, dinsdag tijdens het NRC Energy Drive-congres in Rotterdam. Van Veller stoelt zijn visie op de twee belangrijkste verdienmodellen die hij bij de huidige energiebedrijven signaleert.

"Wie geld verdient met het leveren van energie staat niet te springen om klanten te helpen met het produceren van hun eigen energie"

Enerzijds zijn er volgens de ondernemer anno 2016 energiebedrijven die energie produceren en verkopen. Anderzijds zijn er spelers in de markt die energie inkopen en met een marge doorverkopen aan retailklanten.

“Daar zit een tegenstrijdig belang ten opzichte van de ‘nieuwe, groene en decentrale’ energie-initiatieven”, aldus Van Veller. “Wie geld verdient met het leveren van zoveel mogelijk energie staat niet te springen om klanten te helpen met het produceren van hun eigen energie.”

Van Veller noemt de Duitse en Deense energiemarkt als voorbeelden van waar het in Nederland naartoe gaat. “Bij onze oosterburen is maar 7 procent van de duurzame stroom afkomstig van de grote energiebedrijven. In Denemarken is maar liefst 85 procent duurzame stroom in handen van 100.000 coöperaties. De energietransitie op het gebied van stroom komt dus niet van grote jongens.”

Splitsing

Toch ziet de Vandebron-man nog wel een kans voor huidige energiebedrijven om een rol te spelen in de energie-transitie. “Bedrijven moeten heel duidelijk een splitsing maken in een retailtak die energie levert aan klanten, en een energiebedrijf, die ondersteunt in het opwekken van energie.”

"De energietransitie op het gebied van stroom komt niet van grote jongens"

Demand response

Op dit moment alle fossiele energievoorzieningen stopzetten is volgens hem geen optie, omdat de hoeveelheid duurzame energie voorlopig niet toereikend is. Er is in de ogen van Van Veller nu voor 12 procent van de markt duurzame energie beschikbaar.

“Dat kan via demand response nog groeien naar 30 tot 40 procent. Als er een prijs komt op CO2 kan duurzame energie verder stappen maken.”

Eerder sprak Aart van Veller op DuurzaamRadioBV  over zijn visie op de energiesector

Foto: Linkedin