22-04-2016 08:05 | Door: Eelco Brandes

Hoe kan er meer rendement worden gehaald uit een windmolen? Het Deense Vestas Wind Systems heeft mogelijk een antwoord. Het bedrijf test momenteel een windturbine met vier rotoren.

De testlocatie in Riso (Denemarken) moet laten zien dat turbines niet per se groter hoeven te worden om de productie te verhogen. De nieuwe windmolen heeft vier gondels met elk een vermogen van 225 kilowatt. Daarnaast heeft het een totale hoogte van 74 meter en beschikt over rotoren van 29 meter.

Daarmee is de innovatie volgens Vestas niet hoger of zwaarder om te vervoeren dan bestaande windturbines. De capaciteit van de meervoudige turbine is fors minder dan de 2 megawatt van huidige turbines, maar kan worden opgeschaald als het concept werkt, aldus de onderzoekers.

Niet in de verkoop

Vestas zegt dat de testmolen, die het samen met de Technische Universiteit van Denemarken heeft geïnstalleerd, inzicht moet geven in de technische en uiteindelijk de commerciële haalbaarheid van het concept. Het bedrijf gaat de turbine voorlopig nog niet verkopen. 

Bron: Vestas | Foto: Vestas