25-04-2016 13:23 | Door: Eelco Brandes

Shell wil tussen 2023 en 2030 het aantal windmolenparken op zee verdrievoudigen met opties tot verdere uitbreiding. Met windenergie moet 5 tot 10 gigawatt worden opgewekt.

Dat bevestigt een woordvoerster van Shell na berichtgeving van het Algemeen Dagblad maandag. De krant citeert uit een Verkiezings Manifesto dat de olie- en gasreus naar Tweede Kamerleden heeft gestuurd in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017.

Ruimtelijke onderningsstappen

Volgens Shell voert het bedrijf voortdurend gesprekken met betrokken partijen, zoals onlangs met Kamerleden van de PvdA, maar ook met ngo’s. Met de winmolens die nu op de Noordzee draaien wordt iets minder dan een halve gigawatt opgewekt. De plannen van het huidige kabinet wordt de capaciteit tot en met 2023 uitgebreid tot 4,5 gigawatt.

Shell ziet vooral uitbreidingsmogelijkheden voor de kust van Noord-Holland. "Ga zo snel mogelijk door met de ruimtelijke ordeningsstappen voor het IJmuiden Ver gebied", is het advies van Shell aan de Kamerleden.

Windpark Borssele

Eerder liet Shell al weten belangstelling te hebben voor een aandeel in Windpark Borssele. Daarvoor zou Shell samenwerking zoeken met energiebedrijf Eneco, offshore-reus Van Oord en windmolenfabrikant Vestas. Belangstellenden kunnen zich tot 12 mei inschrijven. In een tweede ronde kunnen partijen hun plannen indienen voor kavels 3 en 4.

Bron: AD | Foto: Flickr  Creative Commons