29-04-2016 12:02 | Door: Eelco Brandes

De negentien bovengrondse metrostations in Amsterdam krijgen zonnepanelen. Het is de bedoeling dat met de opgewekte stroom onder andere roltrappen en verlichting gaan draaien.

Het plan is een initiatief van Stadsregio Amsterdam, GVB en de gemeente, schrijft Metro. Doel is te besparen op energiekosten en de CO2-uitstoot te beperken. Het uitgespaarde geld gaat naar beheer en onderhoud van het openbaar vervoer.

Wil het zonnepaneel-project doorgang vinden dan moet de overheid nog besluiten om financieel bij te dragen. De Stadsregio Amsterdam hoopt daarvoor in juni groen licht te krijgen.

Eerder sprak Alexandra van Huffelen, directeur GVB Amsterdam op DuurzaamRadioBV, over de plannen om het openbaar vervoer te vergroenen.

Twee voetbalvelden

Het zonnedak op metrostation Van der Madeweg wordt het grootst. De totale oppervlakte van alle daken bij elkaar is 10.000 vierkante meter, ofwel twee voetbalvelden met zonnepanelen groot. De hoeveelheid elektriciteit die ermee wordt opgewekt, staat gelijk aan het energieverbruik van 400 huishoudens per jaar.

Bron: Metro |  Foto Flickr  Creative Commons