03-05-2016 10:05 | Door: Eelco Brandes

Engie en Havenbedrijf Antwerpen hebben een concessieovereenkomst van dertig jaar getekend voor de bouw en de exploitatie van een Alternatieve Energiehub in de Belgische haven. De hub die in 2017 opent, combineert het aanbod van LNG, CNG en elektriciteit voor transportdoeleinden.

De hub bestaat uit drie delen. Als eerste is er een shore-to-ship: een LNG-bunkerstation voor de binnenscheepvaart, kleine kustvaarders, baggerschepen en sleepboten. Volgens Engie betreft dit een Europese primeur.

Verder is er een LNG- en CNG-tankstation voor vrach​twagens, bussen en personenwagens, en biedt de hub elektrische snelladers voor elektrische voertuigen.

De energieleverancier stelt dat de installatie zodanig ontworpen en geoptimaliseerd is dat het geen stoffen of gassen uitstoot. Daarbij wordt gebruikgemaakt van het boil-off optimalisatieproces.

Positie versterken

Engie zegt hiermee haar positie van leider in de energietransitie te willen versterken. Daarnaast wil de Groep uitgroeien tot de referentie voor het aanbieden van duurzame mobiliteitsoplossingen voor haar klanten.

Engie LNG solutions is de concessiehouder en commerciële exploitant. De bouw, het onderhoud en beheer worden verzorgd door respectievelijk Engie Fabricom en Engie Cofely. 

Bron: Engie | Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)