08-02-2012 11:33 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

“Of we worden een Europese speler of het houdt op. Er is geen middenweg. Zonline blijft geen bedrijf met maar zes man.” Eigenaresse Roebyem Anders heeft met haar start-up pas de eerste klant binnen, maar denkt al aan de toekomst.

“Nederland is een proeftuin. Als het hier lukt, lukt het overal”, verklaart Anders. Nederland staat volgens haar bekend als een van de moeilijkste markten om een product aan de man te brengen.

De ambitieuze uitspraken weerspiegelen volgens Anders de mogelijkheden van het bedrijf en het concept waar het mee werkt.

Setback

In november van vorig jaar begon Anders aan het project. Hoe het nu gaat? “Goed, maar we hadden een kleine setback.” Problemen bij een partner zorgden voor oponthoud, maar deze zijn nu opgelost. Inmiddels is Zonline twee weken operationeel.

Zonline probeert zonnepanelen voor consumenten aantrekkelijker te maken door ze aan te bieden via een leaseconstructie. Hierdoor hoeft de klant geen groot bedrag voor te schieten. In de loop van deze maand moet daar ook een echt verkoopkanaal bijkomen.

Panelen leasen

De start-up werkt samen met elektriciteitsleverancier Greenchoice om de panelen aan consumenten te leasen. Vooralsnog richt het bedrijf zich dan ook op klanten van Greenchoice. Zonline probeert daarbij alle zorgen voor de consument uit handen te nemen. Klanten hoeven bijvoorbeeld niet zelf het dak op.

Met behulp van ingenieuze software en satellietbeelden kan Zonline zelf zien wat de mogelijkheden zijn om zonnepanelen op een dak te installeren. Bij een offerte worden ook foto’s van voorbeelden meegestuurd.

Niet te veel zorgen

“Wij richten ons op consumenten die zich niet te veel zorgen willen maken. Na het kopen van zonnepanelen heb ik nog nooit iemand horen zeggen: ‘goh, dat ging even lekker’. Het is net als het kopen van een BMW. Je gaat ook niet elk deel van de motor uit elkaar halen, je wil gewoon een BMW. ”

Ook na de koop probeert het nieuwe bedrijf de klant van dienst te zijn. ”We kijken bijvoorbeeld na de installatie mee of het wel goed gaat. Als we zien dat er iets mis lijkt te gaan nemen we actie.”

Samenwerking

De speciale software die het Amsterdamse bedrijf kan gebruiken is het resultaat van de samenwerking met het Amerikaanse bedrijf Sungevity, mede-eigenaar van de start-up. Anders kent oprichter Andrew Birch via BP Solar waar beiden vroeger werkten.

Met de dezelfde verkoopformule als Zonline timmert Sungevity enorm hard aan de weg in de VS. In zes jaar is het bedrijf de op twee na grootste verkoper van zonnepanelen aan particulieren geworden en heeft het concern 350 werknemers.

Schaal

Dit resultaat inspireert Anders en ze denkt dan ook al groot.”Dit is voor schaal gebouwd.” Het eerste jaar is nog een proef. “We moeten de fundamenten opzetten. Wij hebben gelukkig een voorsprong door de samenwerking met Sungevity.”

Als eenmaal blijkt dat de formule in Nederland werkt, wordt de gang naar de investeerders gemaakt. Eind februari wil Anders al aan de slag met kleine private investeerders. Binnen 18 maanden moeten gesprekken met investeringsmaatschappijen worden opgezet om de Europese uitrol te financieren.