24-06-2013 17:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Twee derde van de Nederlanders kiest liever  voor duurdere groene stroom dan voor het goedkope schaliegas.

25 procent van de ondervraagden vindt zelfs dat schaliegas bij de wet verboden moet worden. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos, die deze uitvoerde in opdracht van Eneco. Het onderzoek richtte zich met name op de houding van Nederlanders ten opzichte van groene energie.

Voor de ondervraagde Nederlanders die nu al groene stroom afnemen maakt het voor 87 procent weinig uit met welke techniek deze stroom wordt opgewekt. Wanneer er wel voorkeur is geven de meeste mensen aan liever geen biomassa te willen gebruiken om stroom uit op te wekken, 10 procent.

De meerderheid van de ondervraagden, 51 procent, vindt dat Nederlander koploper zou moeten zijn in windenergie, omdat duurzame energie nodig is. Ze zijn ook bezorgd over de klimaatsverandering en bovenal de toekomst van betaalbare energie en vinden dat de regering onvoldoende aandacht geeft aan duurzame energie.

Investeren

Een kwart van de 1.003 ondervraagden enigszins geïnteresseerd is te investeren in windmolens. Hiermee worden ze deels eigenaar en delen ze mee in de jaarlijkse stroomproductie. Een bedrijf als De Windcentrale brengt dit al ten uitvoer.

Van deze groep mensen zegt acht op de tien nog steeds geïnteresseerd te zijn als deze windmolens in de buurt van eigen woning komen te staan. Daarbij moet echter wel aangetekend worden dat de vraagstelling impliceert dat ze gezien kunnen worden vanaf de woning maar er geenszins hinder is van een slagschaduw of geluidsoverlast.

De belangrijkste reden om te investeren in duurzame energie is het verlagen van de energierekening. Drie kwart van de ondervraagden geeft aan zonnepanelen te willen om een stijging van hun energie rekening te voorkomen.

Foto:  Martin Pettitt via flickr