18-05-2016 16:30 | Door: Eelco Brandes

De enorme velden met windturbines en zonnepanelen wekten afgelopen zondag in Duitsland voor het eerst voldoende energie op voor de gehele economie. Een klein kwartier was er zelfs een overschot.

Dat schrijft De Telegraaf. Het bereikte punt geldt als een kleine overwinning voor de zogeheten Energiewende van bondskanselier Merkel, die eerder een stop op kernenergie en fossiele brandstoffen zette.

"Een kwartier lang zakte de prijs, vanwege het overaanbod, onder de € 50 per megawattuur"

De Duitse economie heeft zondag in totaal 45,5 gigawatt geleverd, terwijl de vraag 45,8 gigawatt was, volgens geleverde data van Agora Energiewende. Een kwartier lang zakte de prijs, vanwege het overaanbod, onder de € 50 per megawattuur.

Geld toe

Het record was een nieuwe mijpaal in Duitsland. Onlangs wekte Duitsland zoveel duurzame energie op dat de consument geld kreeg om stroom te gebruiken. Gascentrales werden uitgezet, maar dat is bij kernenergie- en kolencentrales niet zo snel mogelijk.

Zodoende waren prijzen voor enkele uren zelfs negatief. Dat betekende dat zakelijke klanten, zoals raffinaderijen en gieterijen, werden betaald om elektriciteit te verbruiken.

Deense 140 procent

Vorig jaar had Denemarken met zijn windmolens en zonnecelparken overigens al 140 procent van de bestaande vraag aan schonere energie aangeleverd.

Bron: De Telegraaf | Foto: Flickr Creative Commons