24-05-2016 14:05 | Door: Erik Verheggen

Het windpark voor de Zeeuwse kust wordt goedkoper dan verwacht. 38 partijen hebben ingeschreven op de tender, met een verrassend laag tarief voor duurzame stroom.

Dat schrijft De Volkskrant. “Het ziet ernaar uit dat de windsector een belangrijke stap heeft gezet op het gebied van kostenreductie”, zegt Minister Henk Kamp van Economische Zaken tegen de krant. “Dit is positief, want het betekent dat het windpark waarschijnlijk tegen lagere kosten gebouwd kan worden dan van te voren begroot.”

In de tender is een maximumbedrag opgenomen van 12,4 cent per kilowattuur. De inschrijvers zitten daar volgens de Volkskrant waarschijnlijk ruimschoots onder. De kosten voor windstroom dalen op dit moment zo snel dat de overheid de komende jaren veel minder subsidie hoeft uit te keren. Uit het subsidiepotje van € 18 mrd blijft dus waarschijnlijk geld over.

De twee windparken waarvoor de overheid een tender heeft uitgeschreven, Borssele I en II, zullen elk tot 350 megawatt aan stroom gaan produceren, genoeg om 825.000 huishoudens van stroom te voorzien. Ze komen 22 kilometer van de kust van Zeeland te liggen.

Onder de inschrijvers is een consortium van Eneco, Shell, Van Oord en windmolenfabrikant Vestas. Ook Vattenfall en RWE zouden hebben ingeschreven.

Bron: Volkskrant | Foto: germanborrillo, Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)