31-05-2016 08:55 | Door: Eelco Brandes

Green Quest legt deelnemende bedrijven geen windeieren. Met behulp van afvalmanagement, warmtekoudeopslag (WKO) en elektrificatie kan de verduurzaming van energie oplopen tot tientallen procenten.

Dat zegt Frans van den Boorn, directeur marketing en communicatie bij Engie, in een uitzending van DuurzaamBV Radio. The Green Quest is een samenwerking tussen Engie, Suez, Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio, waarbij bedrijven worden geholpen te verduurzamen.

"Als we willen verduurzamen moeten we meer in nieuwe samenwerkingsvormen denken"

Met ProRail is gestart aan het achtste project sinds de lancering ervan in 2013. Een van de belangrijkste lessen die van Den Boorn opdeed, is het feit dat duurzame oplossingen écht in het DNA van het bedrijf en zijn personeel dient te worden opgenomen om succesvol te zijn.

Belangrijke asset

“Wij brengen de kansen in kaart en helpen met de opstart, maar als wij weg zijn gebeurt er anders niks meer. Daarom betrekken we de medewerkers er van het begin tot het eind actief bij door ze in de schijnwerpers te zetten. Door een kick-off- en terugkoppelingsevent te organiseren. En door iedereen erop te wijzen: maak gebruik van het projectmanagement en maak er een belangrijke asset in de bedrijfsvoering van.”

Uiteindelijk levert een en ander het bedrijf veel op, weet de directeur. “Er is op z’n minst altijd 20 procent besparing op energiegebied. Ook op afvalgebied kan veel meer worden bespaard  in vergelijking met de reguliere situatie. Dat is forse winst voor de samenleving, maar ook voor het bedrijf.”

Nieuwe samenwerkingsvormen

The Green Quest is volgens Van Den Boorn een voorbeeld van een samenwerking waarbij wordt afgeweken van de aloude zakelijke relaties waarin de klant zo weinig mogelijk wil betalen en de leverancier tegen de beste prijs wil verkopen. "Als we willen verduurzamen moeten we meer in nieuwe samenwerkingsvormen denken waarbij we uiteindelijk allemaal profiteren.”

Foto: Linkedin (Cropped by DuurzaamBV)