03-06-2016 07:16 | Door: Eelco Brandes

De prijs van zonnepanelen blijft dalen. De afgelopen vijf jaar is deze met bijna een kwart gedaald.

Dat blijkt uit een prijsinventarisatie van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. De prijs daalde minder spectaculair dan in de vijf jaar ervoor. Tussen 2006 en 2011 halveerden de prijzen. Een set van tien panelen kost nu € 4.600, een vergelijkbaar systeem kostte in 2011 nog € 5.900. Milieu Centraal berekende de prijzen inclusief installatie en omvormer.

Meer huishoudens

De flinke prijsdaling is een van de oorzaken dat zonnepanelen het straatbeeld veroveren. Eind 2015 hadden ruim 400.000 huizen zonnepanelen. Daarmee heeft 6 procent van de Nederlandse huishoudens nu zonnepanelen op het dak. Dat is vier keer zoveel als het aantal huizen met zonnepanelen in 2010.

Dit rekent Milieu Centraal uit op basis van het geïnstalleerde vermogen aan zonnestroom in combinatie met een inschatting over het vermogen per paneel en het gemiddeld aantal zonnepanelen dat mensen hebben.

Bedrijven

Uit gegevens van het CBS blijkt dat er eind vorig jaar 1,5 gigawatt aan vermogen van zonnepanelen in Nederland stond. Dat levert jaarlijks ongeveer 1.100 miljoen kilowattuur aan zonnestroom op. Twee derde daarvan is geïnstalleerd op woonhuizen, de rest ligt op daken van bedrijven of boeren en in grootschalige zonneweiden.

Bron en foto's: Milieu Centraal (Cropped by DuurzaamBV)