12-07-2013 12:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Europees Parlement legt een limiet van 5,5 procent op voor het gebruik van biobrandstoffen uit voedselgewassen in brandstof voor transport.

Met 43 tegen 21 stemmen heeft de milieucommissie van het Europees Parlement donderdag ingestemd met een plafond van 5,5 procent op het gebruik van biobrandstoffen gemaakt uit voedselgewassen –zo genoemde eerste generatie biobrandstoffen- in transportbrandstoffen.

Verder werd er besloten dat ook de CO2-uitstoot die vrijkomt door factoren als ‘indirecte verandering van landgebruik’ moeten worden meegenomen bij de berekening van de officiële emissies van biobrandstoffen. Indirecte verandering van landgebruik treedt op wanneer natuurlijke gebieden als bossen, moerassen of graslanden plaats moeten maken voor het verbouwen van gewassen voor biobrandstoffen.

De stemming in de milieucommissie zal worden gevolgd door een plenaire stemming, waarschijnlijk in september, waarbij ook de goedkeuring van de lidstaten benodigd is. De lidstaten zijn overigens erg verdeeld over de kwestie.

Industrie niet blij

Het ingestelde plafond dient als een stimulering voor de ontwikkeling van nieuwe tweede generatie biobrandstoffen. Deze worden gemaakt uit bijvoorbeeld plantaardig afval of algen en concurreren niet  met de voedselproductie.

Producenten van Biobrandstoffen en toeleveranciers zijn woedend over de omkeer in het beleid. Zij vinden het plafond veel te laag en zeggen dat het zal leiden tot het sluiten van fabrieken en het verlies van banen.

“vijf jaar geleden waren biobrandstoffen nog de oplossing en nu zijn ze ineens het probleem. Als de EU zulke tegenstrijdige signalen blijft afgeven zullen industrieën stoppen met het investeren in nieuwere biobrandstoffen,” stelt Nathalie Lecocq, secretaris-generaal van FEDIOL, de vertegenwoordiger van de Europese producenten van plantaardige oliën.

Honger

Toch zijn ook actievoerders nog niet helemaal blij. Het is wel een kleine stap in de goede richting, maar volgens actievoerders zouden industriële belangen toch nog teveel worden voorgetrokken op het bestrijden van honger.

“Er waren wel wat goede punten, zoals een sterkere inspanning om de volledige impact van biobrandstoffen in kaart te brengen, maar de algehele uitkomsten zijn teleurstellend. De uitkomsten laten zien dat de brandstofprioriteit hoger ligt dan die van voedsel en dat de industrie voorrang krijgt boven mensen en honger gaat.”

Over het algemeen waren actiegroepen voorzichtig tevreden met de uitkomsten van de stemming, maar stelden wel dat dit maar een kleine stap is en er eigenlijk hardere maatregelen nodig zijn. stelt Robbie Blake van Friends of the Earth.

“Hoewel de stemming laat zien dat het Europees Parlement inziet dat biobrandstoffen honger, ontbossing en meer CO2-uitstoot veroorzaken, gaan de afspraken niet ver genoeg om deze bedreigingen weg te nemen,” aldus Blake.

Foto: European Parliament via flickr