07-06-2016 09:04 | Door: Eelco Brandes

Het Australische bedrijf Carnegie heeft met zijn golfenergie project een nieuw wereldrecord geboekt na het voltooien van 14.000 achtereenvolgende draaiuren. Dit betreft het hoogste aantal ooit gemeten.

Dat liet de Australische Renewable Energy Agency (Arena) deze week weten. Dit bedrijf voorzag in $ 13,1 mln van de financiering. Het project maakt in totaal gebruik van een $ 40 mln kostende Ceto-golfenergie-technologie, en was 's werelds eerste serie van golfenergiegeneratoren die zijn aangesloten op een elektriciteitsnet.

Technologie

Het concept van Carnegie Wave bestaat uit met lucht gevulde ballonnen die, onder het wateroppervlak, met de golven meedeinen. De op- en neergaande beweging van de boeien drijft een pomp aan die water op druk brengt.

Een standaard waterkrachtturbine op land zet de energie van het opgepompte water om in elektriciteit. Naast het opwekken van duurzame elektriciteit kunnen de boeien ook een ontziltingsinstallatie voor zeewater aandrijven. In dat concept persen de golf-aangedreven pompen het water door omgekeerde osmosemembranen en produceert Carnegie Wave schoon drinkwater.

Drie generatoren

In de afgelopen twaalf maanden heeft het project een reeks van drie offshore-golfenergiegeneratoren gebruikt om elektriciteit en drinkbaar ontzilt water te genereren voor de grootste marinebasis, HMAS Stirling, op Garden Island in West-Australië.

Golfenergie biedt volgens de initiatiefnemers vooral een oplossing voor 's werelds kleinste continent omdat meer dan 80 procent van de bevolking aan de kust woont. 

Bron: Arena | Foto: Arena (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)