15-07-2013 11:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese Unie gaat de Duitse wetten voor hernieuwbare energie onderzoeken, omdat sommige bedrijven vrijstelling zouden krijgen van heffingen voor duurzame energie.

Duitsland is bezig met een ambitieuze transitie naar hernieuwbare energie. De subsidies op hernieuwbare energie die hiervoor nodig zijn, worden grotendeels betaald door energiegebruikers in de vorm van heffingen op de energierekening.

Voor huishoudens zijn deze heffingen de afgelopen jaren sterk gestegen. Sommige bedrijven zijn echter vrijgesteld van de heffingen om te voorkomen dat de Duitse industrie concurrentieproblemen krijgt door te hoge energieprijzen.

Volgens de Duitse krant Der Spiegel denkt een Europese commissie van advocaten nu dat deze vrijstellingen in strijd zijn met Europese regelgeving. Volgens de krant zal de commissie op woensdag een onderzoek starten naar de vrijstelling. Het onderzoek zou ertoe kunnen leiden dat sommige Duitse bedrijven alsnog miljoenen euro's aan heffingen moeten betalen.

De transitie naar hernieuwbare energie zou een onderwerp kunnen worden bij de Duitse verkiezingen in september. Bondskanselier Merkel heeft al aangegeven dat ze, als ze wordt herkozen, wil gaan snijden in de subsidies zodat de heffingen voor consumenten verlaagd kunnen worden.

Bron: Euractiv Foto: smerikal via Flickr.com